Breaking News
Loading...
16.11.11

Είναι μεγάλη μου χαρά που ο διαχειριστής μιας τόσο πολυπληθούς  σελίδας του facebook  δέχτηκε να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη. Θαυμάζω το έργο του επειδή γίνεται με αξιοπρέπεια και παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο υλικό! Πολλές αεροφωτογραφίες από πολλά μέρη της Ελλάδας. 

Κύριε Αθανασιάδη είστε ο ιδιοκτήτης της σελίδας η είστε ο ίδιος πιλότος, επομένως συμμετέχετε στις φωτογραφίσεις? 
Είμαι Εκπαιδευτικός (Μαθηματικός)  και αγαπώ τις  πτήσεις και την αεροφωτογράφιση. Με πιλότο τον φίλο και συνάδελφό μου κ. Γιάννη Μαδεμλή πετώ και φωτογραφίζω  τις περιοχές τις Μακεδονίας. Είμαι ο διαχειριστής της σελίδας του facebook «Η Ελλάδα από ψηλά» https://www.facebook.com/Greecefromhighabove και ο δημιουργός - διαχειριστής της σελίδας www.airphotos.gr

Βλέπουμε φωτογραφιες από όλη την Ελλαδα, από παρά πολλά μέρη, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Υποθετω πως για να κανετε μια τοσο μεγάλη συλλογή η έχετε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που σας βοηθούν η είναι προσωπική σας δουλεία ετών.
Το 2003 δημιούργησα την σελίδα www.airphotos.gr και το υλικό της προερχόταν από την αερολέσχη Σερρών και αφορούσε τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του Ν. Σερρών.
 Κατόπιν αναθεώρησης των στόχων του site αλλά και παραινέσεων από άλλους πιλότους που διαθέτουν φωτογραφίες, προστέθηκαν αεροφωτογραφίες που στέλνουν πιλότοι από μέρη που είναι μακριά για μας και είναι δύσκολο να βρεθούμε εκεί για να τα φωτογραφήσουμε. Στη σελίδα «Η Ελλάδα από ψηλά» υπάρχουν 116 συνεργάτες (πιλότοι- φωτογράφοι)


Τι είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε τη σελίδα στο face book? Η φωγραφια είναι ένα χομπι σας  που σκεφτηκατε να προβαλετε προς τα εξω η ηταν ενας τροπος ώστε να προβάλλετε τη χώρα μας?
Ήθελα να προβάλλω την Ελλάδα και στο εξωτερικό την άγνωστη στους πολλούς αλλά πανέμορφη όψη από ψηλά της πατρίδας μας, μέσα από τις αεροφωτογραφίες των ερασιτεχνών πιλότων.
Με την φωτογραφία ασχολούμαι εδώ και τριανταπέντε χρόνια. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με τον φακό. Με συγκινεί το γεγονός ότι σε μια αεροφωτογραφία μπορείς να φυλακίσεις μια στιγμή και ν’ αφήσεις την εικόνα να γίνει ο αφηγητής χωρίς τις δικές σου λέξεις. Αυτή είναι η ομορφιά της.
Είναι ωραίο να μοιράζεσαι τις αεροφωτογραφίες σου με άλλους ανθρώπους να τους δίνεις την χαρά να βλέπουν τον τόπο τους από ψηλά και να διαβάζεις τα σχόλια τους.


Η Eλλαδα περναει δυσκολα και δυστυχως ο τουρισμος της περναει επισης κριση. Εσεις, ξεροντας τοσο καλα την Ελλαδα εστω και μεσα από τις φωτογραφιες  πιστευετε ότι οι κατοικοι του εξωτερικου εχουν χασει το ενδιαφερον τους για τη χωρα μας?
Ενδιαφέρον πάντα υπήρχε και θα υπάρχει Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα σε φυσικές ομορφιές με μοναδική ιστορία,  παράδοση και πολιτισμό.

H Ελλαδα είναι χωρα με απιστευτες ομορφιες όπως δειχνουν και οι φωτογραφιες σας. Υπαρχει ένα μερος που αγαπατε πολύ, καποιο μερος στο οποιο έχετε μια ιδιατερη αδυναμια?
Η Λίμνη Κερκίνη ο υδάτινος παράδεισος των πουλιών.  Tο τοπίο της Λίμνης αλλάζει ανάλογα με την εποχή, ωστόσο παραμένει πάντα μαγευτικό και μου αρέσει να τη φωτογραφίζω εναέρια αλλά και επίγεια.


Προβλήματα κατά την διάρκεια της αεροφωτογράφισης?
Προβλήματα που έχουμε συναντήσει στις αεροφωτογραφίσεις είναι οι αναταράξεις και οι αντανακλάσεις στο plexiglass του αεροπλάνου. Για να αντιμετωπίσουμε το πρώτο πρόβλημα φωτογραφίζουμε με shutter priority και μέγιστη ταχύτητα ώστε να μην βγαίνουν κουνημένες λήψεις. Για το δεύτερο πρόβλημα πειραματιζόμαστε με ένα πολωτικό φίλτρο polaroid. Ωστόσο, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αντανακλάσεις του ήλιου στο Plexiglass δεν μπορούν να εξουδετερωθούν τελείως και έτσι προσπαθούμε να φέρουμε το αεροπλάνο σε τέτοια θέση σε σχέση με το θέμα μας και τον ήλιο ώστε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις.
Όταν έχει συννεφιά ή όταν ο ήλιος είναι ψηλά τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Γεγονός είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο θέμα από την ίδια γωνία και με τις ίδιες συνθήκες φωτισμού, γι' αυτό και κάθε αεροφωτογραφία είναι μοναδική. Μετά τις λήψεις, όλες οι φωτογραφίες υφίστανται ψηφιακή επεξεργασία στον υπολογιστή ώστε να διορθωθούν ατέλειες και να βελτιωθεί η χρωματική ισορροπία.

Υπαρχει καποιο περιστατικό που σας έχει τύχει στον αέρα?  Κάτι που σας τρόμαξε, σας συγκίνησε, κάτι που θα θυμάστε για καιρό?
Σε μια πτήση πάνω από το όρος Λαιλιά κάποιες αναταράξεις από ρεύματα αέρος μας ανάγκασαν να αλλάξουμε πορεία και τελικά να ακυρώσουμε την αεροφωτογράφιση που είχαμε προγραμματίσει.

Η σελίδα σας έχει πάνω από 100.000 κόσμο. Θα πρέπει να νιώθετε πολύ υπερήφανος γι αυτό. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπεις τον κόπο σου να ανταμείβεται, ειδικά όταν οι περισσότερες σελίδες με τοσο πολύ κόσμο είναι σελίδες κουτσομπολίστικου περιεχομένου. Υπαρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους fans της σελίδας σας?
Με την βοήθεια των συνεργατών μου θα συνεχίσω την ενημέρωσή της προσφέροντας στους φίλους της σελίδας ακόμα καλύτερες σε ποιότητα αεροφωτογραφίες και από περιοχές που δεν τις έχουμε ακόμα καλύψει.


Αν μπορούσατε να περιγράψετε με μια σύντομη πρόταση την Ελλαδα, πως θα την χαρακτηρίζατε?
Θα χρησιμοποιήσω ένα απόσπασμα του Οδυσσέα Ελύτη. Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Κύριε Αθανασιάδη σας ευχαριστώ παρά πολύ για το χρόνο σας! Ηταν μεγάλη μου χαρά! Καλή συνεχεία και καλές πτήσεις!

Δειτε στο video μερικές μόνο από τις καλύτερες φωτογραφίες της σελίδας!


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια και παλι στον κ.Αθανασιαδη για το πολυ μοναδικο χομπυ του!Μεσα απο την δικη του αγαπη για την φωτογραφια και δε,την αεροφωτογραφια,απολαμβανουμε οι υπολοιποι τις ομορφιες του τοπου μας!

Unknown είπε...

Και μαλιστα απολαμβανουμε μια πλευρα του τοπου μας που παρα πολυ δυσκολα θα ειχαμε τη δυνατοτητα να απολαυσουμε χωρις αυτους τους ανθρωπους!
Ευχαριστω για το σχολιο σας!